Etykiety

deser (1) koktajl (1) obiad (2) zasady (1)

czwartek, 9 lutego 2012

Tarta cytrynowa

Przyszła pora na jakiś deser i padło na tartę cytrynową z mąki migdałowej:)





Do przygotowania potrzebne nam będą:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki migdałowej (do kupienia np. w Lidlu)
  • 135ml soku z cytryny
  • drobno starta skórka z jednej cytryny
  • 4 daktyle
  • 15 ml miodu
  • jedna suszona figa
  • kilka rodzynek


Do dzieła!

  1. Ustaw piekarnik na 180°C z obiegiem powietrza.
  2. Mąkę, 45 ml soku z cytryny i daktyle zblenderuj na jednolitą masę.
  3. Z masy wylep dno i brzegi form wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 min do zarumienienia.
  4. Do garnuszka wlej pozostały sok z cytryny, miód i wrzuć skórkę z cytryny.Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 min.
  5. Jajka ubij i powoli dodawaj do garnka ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.Pozostaw do ostudzenia.
  6. Kiedy tarta ostygnie, włóż nadzienie do środka i udekoruj figą i rodzynkami.
  7. Trzymaj w lodówce do momentu ostygnięcia i stężenia.



4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Pyszne muszą być te babeczki :) Zapisuję do zrobienia. Muszę tylko mąkę migdałową nabyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile sztuk wychodzi z tej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. zależy od formy, u mnie wyszły 4 ale mogło wyjść 5 tylko za grubo wyłożyłem formę ciastem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie to wyglada chyba wyprubuje :) Zapraszam www.chudnijzglowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń