Do przygotowania potrzebne nam będą:
- 2 jajka
- szklanka mąki migdałowej (do kupienia np. w Lidlu)
- 135ml soku z cytryny
- drobno starta skórka z jednej cytryny
- 4 daktyle
- 15 ml miodu
- jedna suszona figa
- kilka rodzynek
Do dzieła!
- Ustaw piekarnik na 180°C z obiegiem powietrza.
- Mąkę, 45 ml soku z cytryny i daktyle zblenderuj na jednolitą masę.
- Z masy wylep dno i brzegi form wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 min do zarumienienia.
- Do garnuszka wlej pozostały sok z cytryny, miód i wrzuć skórkę z cytryny.Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 min.
- Jajka ubij i powoli dodawaj do garnka ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.Pozostaw do ostudzenia.
- Kiedy tarta ostygnie, włóż nadzienie do środka i udekoruj figą i rodzynkami.
- Trzymaj w lodówce do momentu ostygnięcia i stężenia.
Świetny przepis! Pyszne muszą być te babeczki :) Zapisuję do zrobienia. Muszę tylko mąkę migdałową nabyć.
OdpowiedzUsuńIle sztuk wychodzi z tej porcji ciasta?
OdpowiedzUsuńzależy od formy, u mnie wyszły 4 ale mogło wyjść 5 tylko za grubo wyłożyłem formę ciastem;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wyglada chyba wyprubuje :) Zapraszam www.chudnijzglowa.blogspot.com
OdpowiedzUsuń