Idealna rozgrzewająca potrawa na zimne dni..
Składniki:
(na 2-4 porcji w zależności od wielkości)
- polędwica wieprzowa -ok 450g.
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 3-4 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy- ok 700ml
- przyprawy: koperek, pietruszka,oregano, pieprz cayenne
Wykonanie:
- Umytą paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek drobno kroimy lub blenderujemy.
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i blenderujemy.
- Paprykę smażymy na patelni do puszczenia soku.
- Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy 2-3 min.
- Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przyprawy i dusimy ok 5 min.
- Dodajemy mięso i dusimy ok. 20-30 min.
- Serwujemy w misce lub jako dodatek do ryżu/makaronu.
wyjątkowy obiad- już mam na niego ochotę ;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Masz 100% racji - ta potrawa wydaje się być rozgrzewająca - na obecną sytuację pogodową w sam raz.
OdpowiedzUsuńJa zaproponowałabym ją z tradycyjnym dobrym pieczywem (jakoś nie podchodzi mi połączenie z makaronem)lub tak jak napisałeś z ryżem.
Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych i wielu wybitnie smacznych dań :)
Zapraszam do mnie: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/