Etykiety

deser (1) koktajl (1) obiad (2) zasady (1)

niedziela, 12 lutego 2012

Polędwica wieprzowa po węgiersku

Idealna  rozgrzewająca potrawa na zimne dni..








 Składniki:
(na 2-4 porcji w zależności od wielkości)

  • polędwica wieprzowa -ok 450g.
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy- ok 700ml
  • przyprawy: koperek, pietruszka,oregano, pieprz cayenne



Wykonanie:
  1. Umytą paprykę kroimy w kostkę
  2. Cebulę i czosnek drobno kroimy lub blenderujemy.
  3. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i blenderujemy.
  4. Paprykę smażymy na patelni do puszczenia soku.
  5. Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy 2-3 min.
  6. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przyprawy i dusimy ok 5 min.
  7. Dodajemy mięso i dusimy ok. 20-30 min.
  8. Serwujemy w misce lub jako dodatek do ryżu/makaronu.




2 komentarze:

  1. wyjątkowy obiad- już mam na niego ochotę ;))
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz 100% racji - ta potrawa wydaje się być rozgrzewająca - na obecną sytuację pogodową w sam raz.
    Ja zaproponowałabym ją z tradycyjnym dobrym pieczywem (jakoś nie podchodzi mi połączenie z makaronem)lub tak jak napisałeś z ryżem.

    Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych i wielu wybitnie smacznych dań :)
    Zapraszam do mnie: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń