Etykiety

deser (1) koktajl (1) obiad (2) zasady (1)

wtorek, 7 lutego 2012

Kto z nas nie lubi frytek ?!

Nie znam osoby, która nie przepada za frytkami...nawet większość je kocha! W tym przepisie dowiecie się jak zrobić samodzielnie zdrowe frytki nie ociekające tłuszczem;)

Nadziewana papryka z frytkami



Skład na 2 porcje:

  • 2 duże papryki
  • 2 bataty (słodkie ziemniaki)
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże pieczarki
  • pietruszka
  • przyprawy( z każdej po łyżeczce lub wedle uznania): curry, mielona słodka papryka, koperek, natka pietruszki, pieprz


Bataty można dostać w sieci marketów Kaufland, Auchan, niektórych sklepach Tesco oraz Carrefour. Cena to ok 10 zł/kg...                                                                                        
Do wykonania będzie potrzebny blender.

  1. Myjemy mięso i warzywa.
  2. Pieczarki drobno kroimy.
  3. Odkrajamy górę papryki i drążymy środek.
  4. Szatkujemy pietruszkę.
  5. Bataty kroimy w słupki i wsadzamy do mikrofalówki na 5-8 min, tak żeby były miękkie ale trzymały swój kształt.
  6. Mięso rozdrabniamy w blenderze (pamiętajcie żeby z mięsa zawsze usunąć niepotrzebny widoczny tłuszcz).
  7. Pieczarki smażymy na patelni (teflon), następnie dodajemy mięso, przyprawy i dalej smażymy przez ok 5 min.
  8. Następnie dodajemy pietruszkę i dobrze mieszamy.
  9. Faszerujemy papryki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Bataty wyciągamy z mikrofalówki pryskamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem, ziołami(jeżeli ktoś lubi) i mieszamy. Wykładamy słupki obok papryk i pieczemy przez 20-30 min w temp 230°






1 komentarz: