Nie znam osoby, która nie przepada za frytkami...nawet większość je kocha! W tym przepisie dowiecie się jak zrobić samodzielnie zdrowe frytki nie ociekające tłuszczem;)
Nadziewana papryka z frytkami
Skład na 2 porcje:
- 2 duże papryki
- 2 bataty (słodkie ziemniaki)
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 2 duże pieczarki
- pietruszka
- przyprawy( z każdej po łyżeczce lub wedle uznania): curry, mielona słodka papryka, koperek, natka pietruszki, pieprz
Bataty można dostać w sieci marketów Kaufland, Auchan, niektórych sklepach Tesco oraz Carrefour. Cena to ok 10 zł/kg...
Do wykonania będzie potrzebny blender.
- Myjemy mięso i warzywa.
- Pieczarki drobno kroimy.
- Odkrajamy górę papryki i drążymy środek.
- Szatkujemy pietruszkę.
- Bataty kroimy w słupki i wsadzamy do mikrofalówki na 5-8 min, tak żeby były miękkie ale trzymały swój kształt.
- Mięso rozdrabniamy w blenderze (pamiętajcie żeby z mięsa zawsze usunąć niepotrzebny widoczny tłuszcz).
- Pieczarki smażymy na patelni (teflon), następnie dodajemy mięso, przyprawy i dalej smażymy przez ok 5 min.
- Następnie dodajemy pietruszkę i dobrze mieszamy.
- Faszerujemy papryki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bataty wyciągamy z mikrofalówki pryskamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem, ziołami(jeżeli ktoś lubi) i mieszamy. Wykładamy słupki obok papryk i pieczemy przez 20-30 min w temp 230°
super:) ale tytul mylacy:)))
OdpowiedzUsuń